Intressant läsning

Jag kom precis över en artikel på en hemsida som handlar om det fundamentala attributionsfelet. Jag visste ingenting om det men när jag läste det så gick det liksom upp för mig. Vi människor har problem.

Som ett exempel som står i artikeln står det om att om man själv gör fel eller liknande så finns det alltid en förklaring till det. Har vi bråttom är det såklart okej att vi kör lite för fort eller ligger i baken på bilen framför för att denne ska släppa förbi oss. Men om andra gör likadant på en dag som vi inte känner oss stressade tycker vi att den personen är en fartdåre eller helt enkelt lite knäpp.

fartdåre

Det stod dessutom om det att om man ser en skådespelare i en film så associerar man den skådespelaren med personligheten den spelar. Jag tänker typ på Harry Potter. Jag KAN inte se Daniel Radcliffe i någon annan film utan att tänka mig att han är Harry Potter. Eller professor Snape. Han kommer alltid att vara en elak människa i mina ögon. Så när jag såg honom i typ Love Actually blev det liksom helt fel.

Det var verkligen intressant läsning för det är sånt som man gärna inte vill erkänna för sig själv, att man ser på livet med så trångsynta glasögon. Det verkar också som att det kan sätta käppar i hjulet för många vissa gånger. Det är inte så bra. Men tydligen kan man få hjälp med det!

Jag hittade denna artikel på Psykologas hemsida, läs mer här du också!

3 thoughts on “Intressant läsning

Leave a comment